Figyelem!!
Ezt a tortát egy nagyon kedves barátomnak készítettem ajándékba:
Ízesítését tekintve fekete erdő jellegű, de nem sima tejszínes, hanem mascarponés-fehér csokis töltelékkel és meggykrémmel.
Így készült:
A torta alapja egyszerű 6 tojásos kakaós piskóta szív alakú formában sütve, amit kihűlés után 3 részre felvágunk.
A mellekhez sütünk egy lapos piskótát 2 -3 tojásból, amiből köröket kivágva folpackkal kibélelt kis kompótos tálakba vagy bögrékbe rétegezünk a krémmel.
A krém 2 féle. Egyik meggyes, a másik mascarponés fehér csokis. Ezeket beletöltöm nyomózsákba vagy sima zacskóba aminek levágom a sarkát, és felváltva, céltáblaszerűen kinyomva megtöltjük vele a tortát.
Ha megvagyunk tegyük hűtőbe a tortát , hogy kellőképp megdermedjen a krém. Amíg hűl a torta, keverjünk egy egyszerű vajas krémet 25 dkg vajból és 15-20 dkg porcukorból (esetleg ízesíthetjük a tortához illó aromával: rum, citrom, narancs, stb) , amivel majd körbekenjük a tortát burkolás előtt. Ezt érdemes megcsinálni mert a fondant nem érintkezhet tejszínes krémmel mert megolvad. Plusz ezzel a vajas krémmel tudjuk jól kiigazítani a tortánkon az esetleges réseket és apró szépséghibákat a burkolás előtt, hogy szép sima legyen majd a felület. Ragasszuk fel a vajas krémmel a "melleket " is, és azokat is kenjük körbe.
Ha áthúztuk az egész tortát a vajkrémmel tegyük ismét hűtőbe és jól dermesszük ki , hogy a burkolás ne csúszkáljon majd el. Pár óra múlva mehet rá a fondant amit alaposan porcukrozott felületen nyújtsunk ki és borítsuk be vele a tortát. Csak a fantáziánkra van bízva milyen dekorációt adunk neki....mindenki engedje hát szabadon a kreativitását! ;)
Meggyes krém:
Fagyasztott meggy vagy meggybefőtt , aminek a levét keverjük el vaníliás pudinggal vagy étkezési keményítővel, és főzzük fel , mindha csak pudingot készítenénk. (3-3,5 dl léhez 1 csomag pudingpor, ha nagyobb tortát készítünk lehet dupla adag) Ha fagyasztott meggyet használunk ízlés szerint ízesítsük cukorral. Aki szeretné feldobhatja még kis citromhéjjal, rumaromával, vagy fahéjjal. Én jelen esetben csak pár csepp rumaromát tettem bele, inkább meghagyva a meggy természetes ízét. A meggyhúst törtjük össze botmixerrel és keverjük a fővő krémbe. Pár percet rotyogtatjuk és kész is. (Hűtsük le felhasználás előtt!)
A mascarponés krém:
25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csoki
1 kis doboz Hulala
1 kis doboz natúr joghurt
porcukor ízlés szerint (ne felejtsük el hogy a Hulala eleve édes)
1 vaníliás cukor
1 zselatinfix
A mascarponét kihabosítjuk és hozzákeverjük a cukrokat, utána a felvert Hulalát is hozzáadjuk. A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk, kicsit visszahűtjük és mehet az is a krémbe. A joghurtban elkeverjük a zselatinfixet és végül ez is mehet a többihez.
Én kb. 10-15 percet vártam csak, hogy picit elkezdjen dermedni a zselatin, és már töltöttem is vele a tortát.
A fondant én készen vásárolom, de aki igazán ügyes talál az interneten rengeteg házilag elkészíthetőt is.
Nekem ehhez a tortához kb. 60 dkg barack színű, és kb. 30 dkg sötét rózsaszínű kellett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése