2015. március 22., vasárnap

Születésnapomra sütött tortáim

Fondant borítású diótorta





Epres joghurtkrémmel töltött gyümölcstorta



A torták receptjeiért kattints a folytatásra:






Dió torta fondanttal burkolva

A piskóta hozzávalói:

20 dkg liszt (ha diósra szeretnénk a piskótát is, akkor 5 dkg lisztet cseréljünk le dióra)
20 dkg cukor 
4 tojás
6 ek. forró víz
1 sütőpor 
1 csipet só

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd apránként adagolva, a forró vizet is hozzáadjuk, majd beletesszük a sütőporral elkevert lisztet is. Utoljára óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval felvert tojásfehérjét. Zsírozott- lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

A krémhez:

15 dkg darált dió
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
rum vagy rumaroma
1 vaníliás cukor
3 dl. tej
4 ek. liszt

A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, és utána megfőzzük (mint a pudingot). A margarint kikeverjük a cukorral , majd apránként beledolgozzuk a kihűlt krémalapot, a vaníliás cukrot, a rumaromát (ne sajnáljuk) , végül a darált diót.

 Ha fondanttal burkoljuk  a tortát, akkor szükség lesz még kb. 50 dkg-ra abból is.

A krémmel megtöltjük a tortát, majd sima vajkrémet készítünk ( 15 dkg vaj, 7-8 dkg cukor,  pár csepp rumaroma kikeverve) és ezzel kívülről körbekenjük. Ez mindig szükséges ha fondanttal burkolunk egy tortát. Ha megvagyunk, tegyük  1-2 órára a hűtőbe dermedni. A fondantot nyújtsuk ki porcukrozott, vagy keményítővel megszórt felületen, és burkoljuk be vele a tortát, végül dekoráljuk ízlés szerint.

                                    
                       



Joghurtos krémmel töltött torta:

 A piskóta ugyanaz mint a diótortánál, de mivel jelen esetben emeletes a torta, így sütöttem egy piskótát egy nagyobb tepsiben, és egyet egy kisebb tepsiben, amit utána méretre szabtam.

 Krém:

2 cs. vaníliás pudingpor
1/2 liter tej
8-10 dkg cukor
2 kis doboz gyümölcsjoghurt (nálam most eper, de lehet erdei gyümölcs stb)
fél cs. zselatin
1,5 dl víz
1 liter Hulala (0,5 liter a krémbe, és kb 0,5 liter dekoráláshoz, persze ez tortafüggő, ha kisebb a torta kevesebb is elég)

A tetejére ízlés szerinti gyümölcsök, és 2 tasak színtelen tortazselé.

A pudingokat megfőzzük a tejben a cukorral és kihűtjük. Majd hozzákeverjük a joghurtokat, a vízben felolvasztott zselatint (csak felmelegítjük, nem forraljuk!), és végül a felvert Hulalát. Aki akar tehet bele némi apróra vágott gyümölcsöt is.

A krémmel megtöltjük a tortát,  a maradék tejszínhabbal dekoráljuk, a tetejére tesszük a gyümölcsöket , végül elkészítjük a tortazselét amit ráöntünk a gyümölcsökre. 
Tegyük hűtőbe pár órára, utána pedig felfalhatja a társaság. :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése