Ez a recept még a nagymamámé volt, mióta eszemet tudom e szerint sütjük az almás lepényt. De ezt a tésztát használom a túrós és a meggyes lepényhez is.
Hozzávalók egy 20x33 cm-es tepsihez:
20 dkg liszt
8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
5 dkg cukor
1-1.5 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 kk. szódabikarbóna
csipet só
ízlés szerint reszelt citromhéj
Töltelék:
1-1,5 kg alma
cukor, fahéj ízlés szerint
1 vaníliás cukor
kevés zsemlemorzsa vagy dió
A tésztának valókat gyorsan összegyúrjuk, és amíg elkészítjük a tölteléket tegyük a hűtőbe.
A töltelékhez az almát megtisztítjuk, majd lereszeljük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, fahéjat, vaníliás cukrot, majd megpároljuk és kihűtjük.
A tésztából két lapot nyújtunk (lehetőleg kb. tepsi méretűeket), egyiket a tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával vagy darált dióval, rárakjuk az almát, és ha szeretjük vékonyan megkenjük barack lekvárral is. A másik lapot rácsosan bevagdossuk és nyújtófa segítségével rátesszük az almára. Viszont ha nem rácsozzuk vagy vagdossuk be a felső lapot, akkor miután rátettük az almára szurkáljuk meg pár helyen villával, hogy a gőz majd el tudjon távozni sülés közben.
Ha előre lecsípünk egy kis tésztát, akkor kis virágokkal is díszíthetjük a süti tetejét .
Végül felvert tojással lekenjük és 180 fokon megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése