2016. január 6., szerda

Kenyér levelekkel és házi kiflik fokhagymásan

Ma kicsit több kovászt készítettem és a kenyér mellé pár nagy kiflit is sütöttem. A kiflik felét feltekerés előtt megkentem vékonyan fokhagymával elkevert vajjal, és isteni finom kifliket kaptam végeredményként. ;)








Kifli recept

50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
1 dl. tejföl
2 teáskanál só
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
20 dkg öreg tészta:
Kb. 2 dl víz (lisztfüggő, ..lehet kevesebb kell, de lehet, hogy több)  

Öreg tészta (vagy más néven 12 órás kovász):
Ezt előző nap kell elkészíteni:
1,5 dl víz
15 dkg liszt
 1,5 dkg élesztő
Jól összekeverni mint a nokedlit.

Az összes hozzávalóból közepesen lágy tésztát dagasztunk.
Mikor nem ragad semmihez és szép homogén fényes felületű, akkor kb. 30-40 percig keleszteni kell letakarva.
Majd deszkán gombócokat formálunk (ha kisebb kifliket szeretnénk akkor 10 gombócra osszuk, ha nagyobbakat akkor úgy 7-8-ra) és ismét kelesztjük legalább fél órát.
Ha letelt az idő és eleget pihent a tészta,  akkor a gombócokat egymás után jó vékonyra , hosszúkás, oválisra nyújtunk, és elkezdjük a felcsavarást a tészta tetejéről magunk fele haladva. Tekerés közben próbáljuk meg a széleket kissé lefelé nyomni és oldalra húzni, így szebb kifliforma lesz a végeredmény.
Ha feltekertük, kifli alakúra formázzuk majd sütőpapíros tepsibe tesszük. Lekenjük 1 tojás és 1 kis tej keverékével.
A tepsiben is pihentetjük, 20-30 percig.
Addig a sütőt előmelegítjük, és egy edénybe vizet teszünk a sütő aljára, ami maradjon bent a sütés végig, hogy folyamatosan párologjon. A kifliket is lespriccelhetjük vízzel.
 200 fokos forró sütőbe tesszük. A sütési idő kb. 25-30 perc.

A kenyér receptje ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése