2014. szeptember 14., vasárnap

Az igazi császármorzsa (Kaiser smarni)






Ha 15 perc alatt szeretnénk készíteni valami finomat, akkor ez egy remek desszert, és tényleg nem nehéz az elkészítése. Az eredeti osztrák császármorzsában nincs búzadara csak liszt, ellentétben a mi, magyar császármorzsánkkal. Én igazság szerint jobban szeretem ezt a verziót mert nem lesz olyan száraz a végeredmény mint a grízzel készült változatban.  Ez az édesség  Ferenc József császár kedvence volt, aminek az eredetéről sok legenda kering, de biztosat senki sem tud. Egyes állítások szerint egy vadászat alkalmával eltévedt az uralkodó, és egy erdei kunyhóban élő nénike ezzel az étellel kínálta meg az éhes császárt. Más verzió szerint az udvari szakács egy elrontott palacsintából alkotta. De emlegetik Sissyt is, aki ugye híresen adott a vonalaira és valami könnyű kis semmiséget kért a szakácstól, -de nem találta valami könnyednek.... Férje viszont maga elé húzta a tányért, mondván „hadd nézzem, mi is ez a semmiség?”, és aztán már csak üresen adta vissza a tányért. A schmarren szó semmiséget, vacakot jelent, innen is ered az étel neve.: Kaiserschmarrn . Szerintem ha ez után a kis semmiség után az osztrák uralkodó is megnyalta mind a 10 úját,  akkor nekünk is tökéletesen megfelel ugye? :D

Hozzávalók
25 dkg liszt
0,5 liter tej
1 ek. cukor
1 vaníliás cukor
4 tojás (szétválasztva)
 4-5 dkg vaj
ízlés szerint citromhéj, vagy egy kis rum, és mazsola

Egy tálba keverjük össze a tejet, a lisztet, a sót, a cukrokat, és a tojások sárgáját.
Egy másik tálba a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába.
Majd egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyit) és a tészta felét öntsük rá és süssük közepes tűzön, mint egy vastag palacsintát.
Amikor a "palacsinta" alja szép aranybarna, megfordítjuk. Ha nem érezzük elég magabiztosnak magunkat, hogy menni fog egy mozdulattal, akkor csináljuk úgy, hogy a palacsintát rácsúsztatjuk egy tányérra majd a palacsintasütőt ráborítjuk és ugyanezzel a mozdulattal megfordítjuk. Így a teteje kerül alulra. Ezután két kis falapát vagy villa segítségével falatnyi darabkákra tépkedjük. Szórjuk meg mazsolával, majd egy kis porcukorral, és pirítsuk körbe a darabkákat, hogy a cukor kicsit rá karamellizálódjon. (A tészta másik felét hasonlóan készítsük el.)
Mikor elkészült, megszórjuk még egy kis porcukorral,  vagy tehetünk rá lekvárt. Az osztrákok hagyományosan fahéjas szilva kompóttal fogyasztják.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése