Hozzávalók:
75 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
2 egész tojás +1 a kenéshez
csipet só
8 dkg cukor
3,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj vagy 0,5 dl olaj
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
3-4 alma (attól függ mekkorák)
10-12 dkg darabosra vágott dióbél
cukor ízlés szerint (sima vagy barna cukor...ha elég édes az alma lehet, hogy nem is szükséges)
fahéj
vaníliás cukor
Az élesztőt felfuttatjuk kb. 2 dl langyos tejben, amibe csipetnyi cukrot is elkevertünk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a cukrot, tojásokat, sót, a reszelt citromhéjat és az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg az edény falától el nem válik, és a kezünkre sem ragad, szép egynemű és sima lesz, majd letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, meghámozzuk az almákat és apró kis kockákra vagdaljuk. A diót is darabosra vágjuk, és az is mehet az almakockákhoz. Szórjuk meg ízlés szerint cukorral és fahéjjal, majd keverjük össze.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán négy részre osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kör alakúra, majd négy részre vágjuk, mindegyik részt az egyenes oldalak mellett 3 helyen, kb. 1 cm távolságra bemetsszük. Ráteszünk 1-2 evőkanál tölteléket, és először az egyik oldalról hajtjuk rá a tésztát, utána a másik oldalt.
Ha megvagyunk, akkor tepsibe rakjuk, felvert egész tojással lekenjük, és 180 fokos előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
Még melegen szitáljuk be porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése