2014. december 8., hétfő

Diós-narancsos házi szaloncukor







Idén próbálkoztam először házi szaloncukor készítéssel, de szerintem lesz még folytatása más ízekben is, mert nagyon finom. :) Teljesen más mint a bolti, -állagra is és ízben is- de a gyáriba ki tudja mit tesznek, mert némelyik olyan rossz, hogy szinte ehetetlen... Ebben nincs semmi mesterséges, és legalább tudom mi van benne . ;)

Recept: 

50 dkg kristálycukor
10 dkg étcsoki (tortabevonó is jó )
6-8 dkg mazsola aprítva (aki szereti)
20 dkg darált dió
10 dkg dió apróra vágva
5 dkg Rama
7-8 ek. víz
1 ek. rum vagy rumaroma
1 narancs reszelt héja

A cukrot kb. 10 percig jól kiforraltam a vízzel, hogy a cukor  feloldódjon.
Mikor már sűrű ( kistányérra cseppentve nem folyik el) , levettem a tűzről és 10 percig vártam, visszahűljön. Ezalatt kicsit kifehéredik.
Még melegen hozzáadtam a csokit , Rámát, a diót, mazsolát, narancs héját, a rumaromát, és ha nem állna össze jól a massza, akkor annyi vizet, hogy jól formázható legyen.

Kicsit vártam, majd belenyomkodtam a jégkocka tartóba, és ment a hűtőbe 1-2 órára. (Tepsibe vagy valami lapos tálba is bele lehet simítani, majd dermedés után tetszés szerint felkockázni) Utána késsel fellazítottam,  kiemeltem a formából és tálcára tettem. Végül kitettem a spejzba, jól szellőző helyre.
Nekem volt egy kis szívecskés formám, abba is tettem a masszából, ..belőlük apró csemegék lettek. :)



2 nap után mártogattam a csokiba. Ehhez kb. 15 dkg tortabevonót használtam. 



Ha jól megdermedt rajta a csokimáz, tetszés szerint be lehet csomagolni. Én szilikonos sütőpapírt használtam belül, és karácsonyi mintás csomagolópapírt kívül (ezek a huncut házi cukik azért kicsit nagyobbra sikerültek mint a bolti , köszönhetően a jégkockatartómnak, de sebaj, volt papír bőven :D ), de lehet sztaniolba vagy celofánba is csomagolni. 

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése