2014. december 12., péntek

Mézeskalács






Mézeskalácsot sütni nem éppen a leggyorsabb dolog, de nagyon jó elfoglaltság a hosszú téli estéken írókázni, és díszíteni őket. Vonjátok be a gyerekeket is, hogy ők is alkossanak. :)  Ha kis lyukakat is csináltok a mézesekre sütés előtt, akkor majd a fára is fel lehet akasztani őket. (Ha csak nem fogynak  addig el :D )
Semmihez sem hasonlítható mikor a sülő mézeskalács illata járja át a lakást. ;) 

Hozzávalók:

12 dkg méz
12 dkg vaj
2 tojás
20 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
2 ek. citromlé
0,5 kg liszt

Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé


A mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, utána lehúzom a tűzről és hűlni hagyom. A tojásokat a porcukorral, kikeverem majd hozzáadom a szódabikarbónát, fűszereket, a reszelt citrushéjakat  és a citromlevet és ezekkel is összekeverem. (Reszelés előtt alaposan mossátok át langyos vízzel a gyümölcsöket, mert át vannak itatva tartósítóval :S )
 Ezután felváltva adom hozzá a mézes vajat és a lisztet. A tészta kenődős lesz, de így jó!
A tálat lefedem és egy éjszakára mehet a hűtőbe. Másnap kiszakítok belőle egy  adagot és alaposan lisztezett deszkán átgyúrom. Ezután kb. 3 mm vékonyra nyújtom, kiszúrom a formákkal és sütőpapíros tepsire teszem nem túl közel egymáshoz.
Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10 percig kell sütni. Ha a teteje tapintásra már nem horpad be, és szép halvány mézszínűek, akkor jó.
Ha kihűltek, lehet is írókázni őket. Ehhez először a porcukrot kétszer átszitálom. A tojásfehérjét elkezdem habbá verni és lassan adagolom hozzá a  porcukrot és az ecetet. Ha egy fogpiszkálóval csíkot húzok valamire és az nem folyik szét, akkor jó.
Lehet, hogy nem kell az összes cukor majd, ez attól is függ mekkora a tojás, de vigyázzunk ne legyen túl sűrű sem .

Egy kis zacskóba kanalazom, a tetejét összecsavarom és az egyik sarkára pici lyukat vágok, így szép vékonyan tudunk vele rajzolni.
A képeken lévő 2 tálca mézes csak kb a fele annak ami ebből az adagból kijön, úgyhogy lesz belőle bőven...






Kellemes időtöltést, és jó nassolást!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése