Ez a fánk sima egyszerű kelt tésztából van, nagyon könnyű elkészíteni. Lehet enni csak porcukrosan, esetleg lekvárral, vagy tehetünk rá cukormázat, bevonhatjuk csokival , de akár bemázolhatjuk nutellával is, a végén pedig tetszés szerint dekorálhatjuk. Ha vannak gyerekek , őket is nyugodtan be lehet vonni a díszítéshez, 100%, hogy élvezni fogják. ;)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg cukor
2-3 tojássárgája
0,5 dl olaj
fél citrom reszelt héja vagy pár csepp rumaroma vagy rum
3 dkg élesztő
csipet só
Olaj a sütéshez.
Mázhoz: 15-20 dkg porcukor, 2-3 kanál citromlé
Az élesztőt felfuttatjuk a fele tejben egy csipet cukorral, utána a liszthez adjuk, és mehet hozzá a többi alapanyag, -cukor, só, a maradék tej, a tojássárgák, a citromhéj és az olaj. Jól dolgozzuk ki a tésztát, majd letakarva duplájára kelesztjük. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, a közepüket kisebb formával kiszúrjuk és ez után úgy 15 percet legalább, hagyjuk kelni.
Egy edényben felforrósítjuk az olajat, a tésztát felső felüket lefordítva rakjuk az olajba és lefedve sütjük. Amikor az egyik fele szép sárga, átfordítjuk a másik oldalára, és fedő nélkül készre sütjük.
A mázhoz a porcukrot (hidegen) kikeverjük a citromlével , ami annyi legyen, hogy jól kenhető legyen a massza. Ha színes mázat szeretnénk, tegyünk a keverékbe pár csepp ételfestéket, vagy egyszerűen használjunk citromlé helyett valamilyen természetes gyümölcslevet (meggy , málna stb) , majd kenjük meg a fánkokat, és tetszés szerint díszítsük különböző cukrokkal vagy csokidarával.
Ha csokibevonatosat szeretnénk, akkor csokoládét vízgőz felett olvasszunk fel , keverjük ki egy kávéskanál olajjal és úgy vonjuk be vele a fánkokat.
Természetesen lehet hagyományos fánkot is készíteni ami nem lyukas, lekvárral, porcukorral, ahogy tetszik... Ahhoz nem nem kell kiszúrni a közepét sütés előtt, hanem egyszerűen csak az ujjainkkal benyomjuk a kiszaggatott tésztakorong közepét, és úgy tesszük fejjel lefelé az olajba .
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése