2015. augusztus 4., kedd

Hórusz szeme ( Khachapuri )




A khachapuri / hachapuri eredetileg egy grúz étel. Sima egyszerű sajtos, tojásos hajócska. Elkészítve nagyon hasonlít Hórusz, vagy Rá (Ré) szemére, ezért nagyon találóan kapta ezt a nevet.




Nem túl bonyolult az elkészítése, és nagyon jó egy leves mellé, vagy vacsorára.

Rugalmas félkemény tésztát dagasztunk és a duplájára kelesztjük.
6-8 felé vesszük, és ovális alakúra nyújtjuk.



                                                            A széleit felsodorjuk.



Utána megkenjük tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. A széleit megkenhetjük egész tojással is.
Előmelegített sütőben, 175 C-on sütjük 10-12 percet, majd beleütünk egy-egy tojást a sajt tetejére.
Szép pirosra sütjük, ez idő alatt a tojás is megsül. (Ízlés szerint szórhatunk rá pici borsot és sót is)



Ha nem akarunk csak tojásosat készíteni, nyugodtan variálhatjuk a tölteléket, mint én is. Mehet bármi rá amit szeretünk és amit a hűtőben lelünk. Én sonkásat és kolbászosat is gyártottam. :)
(Néha szerintem nyugodtan el lehet térni az eredeti recepttől, és bátran lehet alkotni és kísérletezni.. ;) )


 Jó étvágyat!


Tészta:

1 kk cukor
3 dkg élesztő
2 dl víz
2 ek olaj/vaj
1 dl tejföl
50 dkg sima liszt
2 kk só
  
Feltét:

Tojás
tejföl
félkemény reszelt sajt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése