A khachapuri / hachapuri eredetileg egy grúz étel. Sima egyszerű sajtos, tojásos hajócska. Elkészítve nagyon hasonlít Hórusz, vagy Rá (Ré) szemére, ezért nagyon találóan kapta ezt a nevet.
Nem túl bonyolult az elkészítése, és nagyon jó egy leves mellé, vagy vacsorára.
Rugalmas félkemény tésztát dagasztunk és a duplájára kelesztjük.
6-8 felé vesszük, és ovális alakúra nyújtjuk.
Előmelegített sütőben, 175 C-on sütjük 10-12 percet, majd beleütünk egy-egy tojást a sajt tetejére.
Szép pirosra sütjük, ez idő alatt a tojás is megsül. (Ízlés szerint szórhatunk rá pici borsot és sót is)
Ha nem akarunk csak tojásosat készíteni, nyugodtan variálhatjuk a tölteléket, mint én is. Mehet bármi rá amit szeretünk és amit a hűtőben lelünk. Én sonkásat és kolbászosat is gyártottam. :)
(Néha szerintem nyugodtan el lehet térni az eredeti recepttől, és bátran lehet alkotni és kísérletezni.. ;) )
Jó étvágyat!
Tészta:
1 kk cukor
3 dkg élesztő
2 dl víz
2 ek olaj/vaj
1 dl tejföl
50 dkg sima liszt
2 kk só
Feltét:
Tojás
tejföl
félkemény reszelt sajt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése