2015. augusztus 25., kedd

Házi pizza szósz


No hát, úgy gondoltam leírom ezt a receptet is, mert ez is olyan, amivel kikerülhetjük a "kitudjamivanbenne" bolti dolgokat, és mindenféle szempontból háztartásbarát. Én ezt használom pizzára, és ezzel készítem a milánói makarónit is. Nevezhetjük pizzaszósznak, vagy fűszeres ketchupnak..kinek mi a szimpatikus.. :) Nem mondom, hogy hipp-hopp kész van, de megéri a rá fordított idő, mert legalább tudjuk mit tettünk bele, a saját szánk íze szerint alakíthatjuk, és persze nem utolsó sorban, nem kerül 400-500 Ft-ba egy üveggel! ;) Nálunk mindenki nagyon szereti, így én kapásból 3-4 adagot készítek egyszerre. Most is 4 adag készült, amiből lett 32 db 370-es üveggel. Ennyi simán el is szokott fogyni egy szezon alatt, ...sosem aprózom el ;)





Hozzávalók (1 adaghoz):

3 kg paradicsom
0,5 kg hagyma
0,5 kg kápia paprika
2 gerezd fokhagyma

oregánó
bazsalikom
1 teáskanál egész bors
1 kávéskanál mustármag
3-4 babérlevél
15-20 dkg cukor
2 kanál só
0,5 dl ecet


Először is sima paradicsomlevet főzünk. Ehhez laposan mossuk meg a paradicsomot, daraboljuk fel, tegyük lábasba főzzük meg, és passzírozzuk le. Aki más technikával szokta, készítse úgy.
Amíg a paradicsom fől, tisztítsuk meg a hagymát és a paprikát, aprítsuk fel, és daráljuk le húsdarálón.
A kész passzírozott paradicsomléhez öntsük hozzá a darált hagymát és paprikát, nyomjuk hozzá a fokhagymát is, és tegyük fel főni. (Aki szereti a zeller ízét, 1-2 levelet főzhet bele, el nem rontja, csak finomabb lesz tőle!) Az egész borsot, mustármagot, összetört babérlevelet tegyük teatojásba (ennek hiányában kössük gézbatyuba a fűszereket), és dobjuk azt is a lábasba. Főzzük kb. 1 órát, majd botmixerrel járjuk át. Persze addig vegyük ki a teatojást! :D Itt beletehetjük az oregánót és a bazsalikomot (ha van, mehet egy kis kakukkfű is), én szárított fűszereket szoktam használni, de akinek van otthon friss, nyugodtan főzze bele azt, csak a végén halássza ki a fásabb részeket. Most megint főzzük egy jó darabig, a cél, hogy kellőképp besűrűsödjön. Ha úgy gondoljuk, hogy jó lesz, újra jöhet a botmixer, majd mehet a szószba a só, a cukor, és az ecet. Ezeket apránként adagoljuk, és közben kóstolgassuk, mert az ecet és a cukor mennyisége függ a paradicsom savasságától.  Ezekkel is rotyogtassuk össze, és töltsük forrón a tiszta üvegekbe. Ha betartottuk a megfelelő higiéniát, tartósító sem fontos bele, de ha nem vagyunk magunkban biztosak, keverjünk bele egy kis Na-benzoátot. Tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk ott kihűlni. 

Végeredmény: igazi házias, fűszeres paradicsommártás  

 Jó étvágyat! :D 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése