2015. április 15., szerda

Kreatív zsemlék










Hozzávalók:

200 ml víz    (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több... függ a liszttől is)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
50 dkg liszt
3 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
2 dkg élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtti este

Kovász:
2 dl víz
20 dkg liszt
1 ek olaj
2 dkg élesztő

Bedagasztom a hozzávalókat. A tészta szép sima fényes felületű és rugalmas legyen. Letakarva duplájára kelesztem, és ha megkelt visszadagasztom. Ezt még egyszer megismétlem. Ha megvan a kétszeri kelesztés, kiborítom a deszkára (Nem lisztezzük!) , megformázom zsemléknek és sütőpapírral bélelt lábasba teszem. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Itt is kelesztem még 15-20 percet, Utána befedem és 200 fokos sütőbe teszem  35-40 percre, ezután leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig visszatolom, Ha megsült kiveszem, és lespriccelem vízzel. 
Ha így csináljátok Ti is, akkor kívül ropogós, és puha belsejű zsemlét kaptok. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése