Hozzávalók:
200 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több... függ a liszttől is)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
50 dkg liszt
3 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
2 dkg élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtti este
Kovász:
2 dl víz
20 dkg liszt
1 ek olaj
2 dkg élesztő
Bedagasztom a hozzávalókat. A tészta szép sima fényes felületű és rugalmas legyen. Letakarva duplájára kelesztem, és ha megkelt visszadagasztom. Ezt még egyszer megismétlem. Ha megvan a kétszeri kelesztés, kiborítom a deszkára (Nem lisztezzük!) , megformázom zsemléknek és sütőpapírral bélelt lábasba teszem. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Itt is kelesztem még 15-20 percet, Utána befedem és 200 fokos sütőbe teszem 35-40 percre, ezután leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig visszatolom, Ha megsült kiveszem, és lespriccelem vízzel.
Ha így csináljátok Ti is, akkor kívül ropogós, és puha belsejű zsemlét kaptok. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése