2015. április 19., vasárnap

Meggyes-mákos sütemény



Hozzávalók

Tészta
7 db tojás
25 dkg cukor
5 dkg mák
25 dkg liszt
4 tk olaj
4 tk sütőpor
4 ek meleg víz

Krém
5 db tojássárgája
0,5 l tej
15 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
70 g liszt
25 dkg vaj vagy margarin

Meggy zselé
700 g-os meggybefőtt konzerv (vagy fagyasztott meggy is lehet)
2 vaníliás pudingpor
4-5 ek cukor


A tésztához, válasszuk szét a tojásfehérjéket, és egy csipet sóval verjük habbá.
A sárgájákat keverjük össze az olajjal és a vízzel, majd a cukorral. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Forgassuk össze a fehérje habbal, majd óvatosan a mákkal (én darálatlanul tettem bele, de akinek úgy jobban tetszik darálja le).
Öntsük bele a tepsibe (gáztepsi), és süssük előmelegített 170 °C hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig (tűpróba).
Majd hagyjuk teljesen kihűlni, és vágjuk félbe.

A krémhez kb. 1,5 dl tejben keverjük el a sárgájákat és a lisztet. A maradék tejet melegítsük fel a cukrokkal, öntsük hozzá a sárgájás keveréket is, sűrítsük be. Hagyjuk  kihűlni, és keverjük hozzá a puha vajat.

A meggyről öntsük le a levét (a meggyet tegyük félre), és ha nem elég, adjuk hozzá a vizet úgy, hogy kb 7 dl legyen , tegyük bele a cukrot és főzzük meg benne a 2 vaníliás pudingot. Ha megvan, a végén keverjük bele a meggyet is, és hagyjuk kihűlni.
(Akinek úgy jobban tetszik megcsinálhatja a meggyzselét zselatinnal is)

Az alsó tésztalapra kenjük rá a vanília krémet, erre terítsük rá a meggyzselét.
Fedjük be a felső tésztalappal.

A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval, vagy, mint én csokimázzal :
2 ek. kakaót keverjünk el 7-8 ek. porcukorral, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet forraljuk össze. Utána vegyük le a tűzről és keverjünk bele 1 ek. olajat, hagyjuk kicsit hűlni és kenjük a sütire.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése