2015. április 13., hétfő

Töki Pompos ( vagy Langalló, - parasztlángos)


A Töki Pompos tésztája eredetileg burgonyával készül, de én sem mindig azzal csinálom, hanem sima kelt tésztával, ..azzal is nagyon finom! Leírom mindkét változatot, aztán kinek melyik szimpatikus.... ;)

Sima hagyományos kelt tészta:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 tojás
kb fél dl olaj vagy 5 dkg olvasztott vaj
2-3 dkg élesztő
1 tk. cukor
só 

Az élesztőt a cukros, langyos tejben megfuttatjuk, utána a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát, és duplájára kelesztjük.

 VAGY

Hozzávaló a  burgonyás tésztához:
10-15 dkg főtt burgonya (hűtjük és összetörjük)
kb. 2 dl a burgonya főzővizéből
2 tk. só
2-3 ek. olaj
50 dkg liszt
1 tk. cukor
2 dkg élesztő

A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Ha szükséges kevés vizet lehet adni még hozzá. 
Duplájára kelesztjük. 

Bármelyik tésztát választottuk, innen már ugyanaz a folyamat mindkét esetben.
Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, vagy kicsit kiolajozzuk, és  a megkelt tésztát belenyomkodjuk.

Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
csipet só
őrölt bors
5-10 dkg reszelt sajt 
2 fej lila hagyma (vagy vöröshagyma, póré stb..ami van)
kb. 20 dkg apróra vágott szalonna 


A tejfölbe belereszeljük a fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal és a kinyújtott tésztára kenjük. Rászórjuk a felvágott lila hagymát  (én jelen estben 3 félét tettem rá, -vörös, póré, és újhagymát), majd a szalonnát.
A szalonnát én ki szoktam előtte sütni kissé ropogósra, és a kisült zsírjából is csepegtetek a tetejére. De ha nem akarjuk sütögetni mehet rá simán is.
 A végén meghintjük a reszelt sajttal és hagyjuk kelni  a tepsiben is még 10-15 percet.  Végül 180-200 fokos sütőben jó 20 perc alatt megsütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése